Grindeanu: Conform Constituției, avem voie să dăm grațiere și amnistie? Da, deci nu sunt împotriva legii

18 ianuarie 2017

premierul-sorin-grindeanu-a-ajuns-la-palatul-victoria-unde-va-avea-o-discutie-cu-dacian-ciolos-18562670Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că în ședința de Guvern s-au discutat „lucrurile comunicate din timp”, precizând că, potrivit Constituției, „avem voie să dăm grațiere și amnistie”, deci aceste lucruri „nu sunt împotriva legii”.

El a adăugat, însă, că aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat „cu prezența sau neprezența domnului președinte Iohannis”.

„Conform Constituției avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie în Constituție că avem voie (…) să facem lucrul ăsta? Da. Deci nu sunt împotriva legii. (…) Eu cred că e tot așa de constituțional cum a venit domnul președinte Klaus Iohannis să prezideze ședința de guvern, tot așa de constituțional, respectând legea, să dăm ordonanță de urgență în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi comunicată din timp către dumneavoastră (…) pe care am avut-o de ieri în mapa de lucru, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare”, le-a spus premierul jurnaliștilor.

El a precizat că nu va fi dezincriminat nici conflictul de interese și nici abuzul în serviciu, ci „se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiției, în concordanță cu deciziile Curții Constituționale”.

„Orice decizie a Curții Constituționale este obligatorie. Nu ne putem face că nu o avem. Această clarificare pe care Ministerul Justiției o face acum și o transmite spre dezbaterea publică e viziunea Ministerului Justiției”, a afirmat Grindeanu.

Premierul a explicat că este vorba de două propuneri ale Ministerului Justiției — una legată de grațiere, „care nu include fapte de corupție și infracțiuni legate de violență sau organizată”, iar cealaltă — transpunerea unei directive europene privind drepturile cetățenilor la un proces echitabil.

Premierul a susținut că discuția pe care a avut-o cu Klaus Iohannis nu a fost legată de grațiere și modificarea Codurilor penale, ci a fost doar a întrebare a șefului statului referitoare la acest subiect.

„Discuția (cu Klaus Iohannis — n.r.) n-a fost legată de ceea ce spuneți dumneavoastră. A fost o întrebare a domnului președinte dacă se află aceste proiecte pe ordinea de zi. L-am asigurat că nu se află aceste proiecte pe ordinea de zi și că toate lucrurile de care vă spuneam mai devreme vor fi parcurse, adică (…) au fost trimise în această dimineață spre CSM și toate celelalte instituții aceste propuneri ale Ministerului Justiției”, a spus premierul jurnaliștilor.

Referindu-se la grațiere și modificarea Codurilor, el a precizat că aceste lucruri se pot face ori prin ordonanță de urgență, ori în Parlament.

„Există aceste două posibilități date de lege. Ministrul Justiției, de la început și-a spus viziunea în ceea ce înseamnă justiția. E un prim pas, e o propunere. În acest moment mergem spre (…) consultarea celorlalte instituții și nu numai, urmând ca după aceea să vedem ce decizie luăm”, a arătat Sorin Grindeanu.

sursa: www.agerpres.ro