Organizatorii Eurovision, ”dezamăgiți” de decizia Ucrainei de a interzice concurentei ruse să intre pe teritoriul său

22 martie 2017

imageResizeOrganizatorii concursului Eurovision au fost dezamăgiți miercuri de decizia Ucrainei de a interzice reprezentantei Rusiei să intre pe teritoriul său pentru a participa la ediția din acest an ce va avea loc la 13 mai la Kiev, transmite France Presse.

„Trebuie să respectăm legile țării gazdă, dar suntem profund dezamăgiți de această decizie, care merge contra spiritului concursului și noțiunii de inclusivitate care face parte din valorile sale”, a declarat într-un comunicat European Broadcasting Union (EUR), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume, care organizează Eurovision.

Serviciile speciale ucrainene (SBU) au interzis pentru o perioadă de trei ani intrarea pe teritoriul ucrainean a reprezentantei Rusiei la Eurovision 2017, Iulia Samoilova, pe motiv că aceasta a susținut un concert în Crimeea, încălcând legea ucraineană.

Cunoscut pentru piesele sale siropoase, concursul Eurovision este cu regularitate agitat de tensiuni politice. În ceea ce le privește, Rusia și Ucraina sunt la cuțite de la anexarea Crimeii de către Moscova, urmată de un conflict armat în estul Ucrainei, comentează AFP. Ostilitățile s-au extins la extravantul concurs muzical după ce concurenta ucraineană Jamala a câștigat în mod neașteptat ediția din 2016 cu o piesă pe care Rusia a numit-o politizată.

Câștigând prin victoria Jamalei dreptul de a organiza cea de-a 62-a ediție a concursului, Ucraina a amenințat că va respinge intrarea unor cântăreți ruși pe care îi consideră anti-ucraineni. Samoilova a vizitat Crimeea de când peninsula a fost anexată de Rusia, ceea ce este ilegal în conformitate cu legislația ucraineană cât timp nu are permisiunea Kievului, scrie Reuters.

Kremlinul a negat că Samoilova a fost aleasă pentru a reprezenta Rusia în scopul de a provoca Ucraina politic și susține că alegerea cântăreței a fost făcută în mod independent de televiziunea de stat.

Anul trecut și Rusia a acuzat Ucraina de politizarea competiției alegând să fie reprezentată de Jamala, o etnică tătară din Crimeea, al cărei cântec amintește deportările masive ale tătarilor din Crimeea în epoca lui Stalin, în anii ’40.

Ucraina se așteaptă ca aproximativ 12.000-14.000 de spectatori să asiste la concursul din luna mai și mai multe milioane să-l urmărească la televizor. Este a doua oară când Kievul găzduiește concursul Eurovision după a făcut acest lucru și în 2005.

sursa: www.agerpres.ro