Mâine 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învăţătorului

4 iunie 2018

Mâine, 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învăţătorului. Cu această ocazie, elevii din întreaga ţară, vor desfăşura activităţi extracurriculare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Ionel Florian Lixandru.

,,Se marchează ziua de 5 iunie, Ziua Învăţătorului. Copiii vin la şcoală. În conformitate cu prevederile Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură în vigoare, pe data de 5 iunie este Ziua Educatorului şi, în şcoli se vor desfăşura activităţi specifice acestei zile, nu cele prevăzute în fişa postului”, a spus secretarul de stat.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită pe data de 5 iunie. Această dată reprezintă ziua naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sep. 1823), ”fondatorul învăţământului în limba naţională în Ţara Românească”. Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc.

Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.

Instituirea aceste zile a învăţătorului a fost aprobată în 9 octombrie 2007 de Parlament şi apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.